Eiwitpoeder over datum

Hoelang is eiwitpoeder houdbaar? Dat is wat veel mensen zich afvragen.

Van veel producten weet je wanneer het niet meer houdbaar is. Dit kun je zien aan de ‘te gebruiken tot’-datum. Dit houdt in dat na deze datum het product niet meer goed is en je het beter niet meer kunt gebruiken. Het gaat meestal om producten die zeer bederfelijk zijn. Na de ‘te gebruiken tot’-datum mag het product ook niet meer verkocht worden. Er kunnen dan namelijk ziekteverwekkers zoals bacteriën in deze producten gaan groeien.

Daarnaast heb je producten met een ‘tenminste houdbaar tot’-advies. Hier geeft de fabrikant aan tot welke datum het product gegarandeerd is van een goede kwaliteit. Als je het product na de ‘tenminste houdbaar tot’-datum alsnog gebruikt, hoeft het niet te betekenen dat dit schadelijk is voor je gezondheid. Wel kan de kwaliteit na de ‘te gebruiken tot’-datum achteruit gaan.

Bij eiwitpoeders is er ook sprake van een ‘tenminste houdbaar tot’-advies. Droog voedsel zoals eiwitpoeder bederft niet snel en wanneer de datum verstreken is, is het product dus nog te gebruiken naar eigen beoordeling.

Bij het bewaren en beoordelen van eiwitpoeder kun je wel op een aantal dingen letten. De houdbaarheid van eiwitpoeder hangt af van de luchtvochtigheid. Hoe meer vocht, hoe minder lang houdbaar. Voor een zo lang mogelijke houdbaarheid kun je dus het best de verpakking goed gesloten houden, op een droge plek, op kamertemperatuur.

Wil je testen of je eiwitpoeder nog goed is? Meng dan de eiwitpoeder met een klein beetje water. Vervolgens kun je het ruiken en proeven en als je het niet vertrouwt, kun je de eiwitpoeder het beste weggooien.

Tip:
Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om kleinere verpakkingen met eiwitpoeder te kopen, zodat je niet te maken hebt met een pot eiwitpoeder die te lang in de kast staat.